Tihi signali koje svi ignorišemo; 8 simptoma tumora na mozgu

Tihi signali koje svi ignorišemo; 8 simptoma tumora na mozgu

Tihi signali koje svi ignorišemo; 8 simptoma tumora na mozgu

Nažalost, ni najstručniji lekari nekad ne mogu da razlikuju glavobolju koju uzrokuje migrena od one koju izaziva tumor na mozgu

Tumori na mozgu spadaju među ređa kancerogena oboljenja – razvijaju se kod oko 1 odsto svetske populacije. Ipak, loša vest je ta da se tumor na mozgu razvija tiho i sa simptomima koji se obično pripisuju nečemu drugom.

Za izlečenje je najvažnije rano otkrivanje tumora, a da biste mogli da ga prepoznate, morate znati koje tihe simptome izaziva. Obratite pažnju na sledećih 8:

  1. Glavobolja

Nažalost, ni najstručniji lekari nekad ne mogu da razlikuju glavobolju koju uzrokuje migrena od one koju izaziva tumor na mozgu. Ako vas bol muči svakog dana i dugo traje, imate osećaj da se njegov intenzitet stalno pojačava, trebalo bi što pre da odete kod lekara i počnete sa ispitivanjima.

  1. Problemi sa vidom

Još jedan skriveni simptom koji ni sami pacijenti često ne primete sve dok ne dođe do kritične tačke – gubitka perifernog vida. Najpre ga primete osobe koje svakodnevno voze automobil – odjednom se u vidnom polju stvaraju slepe tačke i novi “mrtvi uglovi”. Gubitak perifernog vida je jedan od čestih znakova tumora hipofize.

  1. Slabost i pospanost

Motorni korteks odgovoran je za rad mišića celog tela. Ako se tumor formira u ovom delu mozga, dolazi do poremećaja ili potpunog izostanka signala između mišića i mozga, pa može doći do slabosti i malaksalosti u ekstremitetima. Još jedan simptom tumora motornog korteksa je i pospanost.

  1. Teškoće sa govorom

Još jedan simptom tumora na mozgu su poteškoće u govoru. Manifestuje se poteškoćama sa izborom reči, pa sve do nemogućnosti vođenja razgovora. Na primer, iznenadno zamuckivanje može biti znak tumora na mozgu.

  1. Promene ponašanja

Iznenadni bes, anksioznost i depresija takođe mogu biti znak razvoja tumora na mozgu. Tumor frontalnog režnja može izazvati čak i promene celokupne ličnosti.

  1. Gubitak sluha

Ako iznenada ne čujete ili ste počeli teško da razaznajete zvukove i tuđi govor, to može biti znak tumora na mozgu. Osim toga, zvonjenje u jednom ili oba uva takođe može biti znak upozorenja.

  1. Teškoće sa začećem i dojenjem

Hipofiza je žlezda u mozgu koja kontroliše proizvodnju i novo hormona, uključujući reproduktivne hormone. Kada se na ovom delu stvori tumor, i muškarci i žene mogu da imaju problema sa reprodukcijom, a žene i sa dojenjem.

  1. Poremećaj ravnoteže

Još jedna važna funkcija koju mozak obavlja može biti ugrožena usled tumora. Ako iznenada promećujete poremećaj pokreta ili ravnoteže, zanošenje u stranu tokom hoda ili se teško orijentišete u mraku, ne bi bilo loše da posetite lekara koji će ispitati stanje.

Izvor: https://stil.kurir.rs/

Leave a Reply