Riješite se mrava, žohara, buba i komaraca! Evo kako…

Riješite se mrava, žohara, buba i komaraca! Evo kako…

Riješite se mrava, žohara, buba i komaraca! Evo kako…

Niko ne voli nepozvane goste, posebno ako oni dolaze u velikom broju i ako su sposobni napraviti štete raznih vrsta. Žohari, mravi, razni insekti… Donosimo vam nekoliko savjeta kako da ih se riješite.

Ubrajate li se među one koji u odbrani od insekata, buba i razne gamadi, hemijskim sredstvima pribjegavaju tek kada ništa drugo ne upali, ovi osnovni koraci pomoći će vam u održavanju prostora.

Prisutnost mrava i žohara ne uslovljava nečistoću u domu i to je vrlo važno znati. Mravi dolaze i zadržavaju se na mjestima gdje ima hrane, dok će žohari okupirati prostor i zbog širenja porodice.

Čistite
Važno je da ne ostavljate ostatke hrane, dobro zatvorite pakovanja i tegle namirnica i uvijek očistite radne površine. To se posebno odnosi na kuhinju. Čistite trpezarijski sto, radni sto te svakako šporet i kuhinjska pomagala. Imate li kućnog ljubimca, posebno u ljetnim danima, zdjelice za hranu i vodu držite što čišće, te pokupite ostatke hrane oko njih. I njihova hrana je zanimljiva mravima, žoharima i bubama, stoga je dobro zatvorite.

Obavezno čistite prostor, pod, kao i najskrivenije uglove doma, a ono što je jako bitno, što češće bacajte smeće i čistite kantu. Imate li dvorište, nikako ne odlažite smeće u dvorištu ili pred vratima stana.

Voda
Provjerite slavine i odvod u domu. Voda je neophodna za sva živa bića pa tako i za neželjene bube i kukce. Kapa li voda, negdje curi ili se zadržava u obliku lokvica, postat će im omiljeno mjesto za odmor.

Krpite pukotine i smanjite svijetlost
Pokušajte zakrpiti pukotine i rupice na zidovima, podu ili u okvirima prozora jer upravo kroz njih mali napasnici mogu ući ili se u njima ugnijezditi. Na prozore i vrata postavite mrežicu koja će spriječiti ulazak buba, insekata i komaraca.

U noćnim satima prigušite svjetlo ili koristite tek stolne ili podne lampe. Svjetlost ih privlači kao magnet.

Domaći “lijekovi”
Ukoliko se dotični nametnici ipak pojave, isprobajte prirodnija sredstva za njihovo uništavanje. Jak ocat guši i tjera mrave kao i kineska kreda koja je također izvrsna i za žohare. Kao lijek za sve insekte i ostale njima slične savjetuje se držanje kombuche, ljekovite čajne gljive. Tačnije, skuhajte malo čaja, pa u svaku prostoriju stavite malu posudicu i riješit ćete se letećih, gmizavih i hodajućih nametnika, pa čak i komaraca.

Ako vam i nakon ovih mjera u goste dođu napasnici, obratite se stručnjacima ili upotrijebite mamce, ljepilo, gelove i ostala sredstva za rješavanje insekata. Ukoliko koristite sredstva u spreju, budite pažljivi i nasprejajte samo rubne dijelove poda, okvire i pragove – nikako po zraku. Nakon raspršivanja napustite prostor na najmanje pola sata kako ne biste udisali otrovna sredstva. vam nekoliko savjeta kako da ih se riješite.

Izvor: https://lijekizprirode.com/

Leave a Reply