Recept za liker od mladog oraha – Lek za želudac i štitnu žlezdu. Lako se pravi

Recept za liker od mladog oraha – Lek za želudac i štitnu žlezdu. Lako se pravi

Recept za liker od mladog oraha – Lek za želudac i štitnu žlezdu
Lako se pravi

Recept za njegovu izradu može se naći i u samostanskim spisima, beleškama starih travara, hronikama nekadašnjih gospodskih kuća jer je vekovima služio kao univerzalni tonik za zdravu probavu. I danas je mnogima “prva pomoć” kod želučanih smetnji te kao prirodni lek protiv anemije i za jačanje krvi. Priprema se upravo ovih dana od mladih, još zelenih plodova oraha. Nedozreli plodovi oraha, s mekanom sredinom, prirodno su bogatstvo vitamina C i joda. Osim vitamina C i joda, jezgra oraha sadrže više od 50% masnog ulja, nezasićenih masnih kiselina, belančevine, aminokiseline, minerale, ugljikohidrate i u manjim količinama vitamine E i B6.

Orahovac je samo jedan od napitaka koji se može napraviti od ove lekovite biljke. Osim plodova, za pripremu raznih čajeva i sirupa koriste se listovi, a želite li pripremiti najukusniji kolač, pripremite ga upravo od mlevenih oraha. Najbolje ga je piti kada je rashlađen na temperaturu od 0 do 5 stepeni. Može se konzumirati pre i nakon obroka, a odličan okus daje kada se meša s hranom i bezalkoholnim pićima. Liker od oraha jednako je delotvoran i u ublažavanju probavnih smetnji, od proliva, zatvora, žgaravice, nadutosti, pa sve do grčeva i želučanih infekcija. Donosimo vam najpoznatiji, izvorni narodni recept, koji možete nadopuniti sastojcima po želji (vanilom, komadićima narandže…
SASTOJCI

40 mladih zelenih oraha
800g smeđeg šećera
4 klinčića
1 limun izrezan na kriške
1 litar domaće rakije
Priprema:

Orahe operite, ako su mali, zarežite ih, ako su veći, prerežite na polovine. Limun operite, izrežite na ploške. Orasima i limunu dodajte šećer (med), klinčiće i domaću rakiju i dobro promešajte, kako bi se šećer što bolje rastopio. Dobro zatvorite bocu i držite je na suncu 40 dana. Svaki dan je malo protresite, ali nemojte otvarati. Nakon 40 dana, liker procedite kroz gazu i prelijte u bocu te držite na tamnom i hladnom mestu.

Primena:

Za prirodno lečenje štitne žlezde potrebno je piti jednu rakijsku čašicu likera dnevno, ujutro, natašte. Kod želučanih tegoba i anemije preporučena doza je jedna čašica ujutro i jedna uveče.

Izvor: alo.rs

Leave a Reply