PAŽNJA ! Namirnice koje NE TREBA kombinovati sa LEKOVIMA

PAŽNJA ! Namirnice koje NE TREBA kombinovati sa LEKOVIMA

PAŽNJA ! Namirnice koje NE TREBA kombinovati sa LEKOVIMA

Možda ste čuli da se određene lekovi ne smete kombiniovati, ali – kako ono što jedemo i pijemo utiče na njihovo delovanje? Pre nego što prvi put popijete lek, razgovarajte sa lekarom o stvarima koje biste trebali izbegavati.

  1. GREJP

Ovo citrusno voće utiče na to kako ćelije u probavnom traktu kroz telo prenose supstancu, a može uticati na 50 različitih lekova. Delovanje određenih lekova može poništiti.

  1. MLEKO

Mlečni proizvodi mogu otežati organizmu da procesuira određen antibiotik. Minerali poput kalcijuma i magnezijuma nose deo odgovornosti. Ako pijete antibiotike, informišite se o tome postoje li određene namirnice ili napici koje ne smete da konzumirate.

  1. ČOKOLADA

Tamna čokolada je jedna od namirnica koja može uticati na delovanje tableta koje su namenjene za lakši san. Isto tako će pojačati delovanje nekih lekova za stimulaciju.

  1. DODACI ISHRANI SA GVOŽĐEM

Oni mogu umanjiti efekte levotiroksina, poznatog i kao L-tiroksin, koji se koristi se lečenje nedostatka hormona štitne žlezde. Ako taj lek koristite uz multivitamine, proverite da se u njima ne nalazi gvožđe. Ako vam je potreban baš taj dodatak ishrani, porazgovarajte s doktorom.

  1. ALKOHOL

Poništiće delovanje određenih lekova, a na toj listi se nalaze i oni za krvni pritisak i srce. Isto tako će pojačati delovanje nekih lekova ili izazvati opasne nuspojave.

  1. KAFA

Može oslabiti delovanje antipsihotika, ali i pojačati delovanje nekih drugih lekova, poput aspirina.

  1. KUPUS I SLIČNE BILJKE

Ako uzimate lek koji sprečava nastanak ugrušaka u krvi pripazite na to koliko vitamina K unosite. Može lek učiniti manje delotvornim i tako povećati rizik od krvnih ugrušaka. Kupus, kelj, peršun, brokoli i spanać su neke od najpoznatijih namirnica koje sadrže puno ovog vitamina.

PAŽNJA ! Namirnice koje NE TREBA kombinovati sa LEKOVIMA

Izvor: http://savetnik.net/

Leave a Reply