Napravite MED od ove SPECIJALNE biljke: Čuva jetru i kožu, JAČA KOSTI, detoksikuje organizam i prirodan je PROBIOTIK

Napravite MED od ove SPECIJALNE biljke: Čuva jetru i kožu, JAČA KOSTI, detoksikuje organizam i prirodan je PROBIOTIK

Napravite MED od ove SPECIJALNE biljke: Čuva jetru i kožu, JAČA KOSTI, detoksikuje organizam i prirodan je PROBIOTIK
U narodnoj medicini ova biljka ima posebno mesto.
Ako ste voljni napraviti ovaj lekoviti preparat u kućnoj radinosti i ukoliko planirate redovno koristiti med od maslačka, recept za pripremu je veoma jednostavan. Za to će vam biti potrebno: oko 200 cvetova maslačka, sveže ubranih; 2 limuna; 2 l vode; 2 kg šećera

Priprema:
Za početak, prošetajte po parkovima ili livadama na kojima ćete sigurno pronaći ove žućkaste cvetove. Slobodno ih uberite zajedno sa stabljikom, a potrebna količina za med od maslačka je oko dve stotine. Kada dođete kući, odvojite cvetove i operite ih hladnom vodom. Na taj način uklonićete sve insekte, prljavštinu i nečistoće koje mogu uticati na kvalitet konačnog proizvoda.

Nakon toga, stavite ih u šerpu i prelijte sa 2 litra vode (najbolje destilovane). Posudu stavite na šporet i kuvajte na jakoj vatri. Kada primetite ključanje, ostavite još 20 minuta na ringli a možete ih držati polupoklopljene. Posle toga, sklonite šerpu i procedite tečnost kroz sito ili cediljku u drugu posudu.
U taj lonac potom sipajte 2 kg šećera i stavite na ringlu koja je podešena na srednju jačinu. Konstantno mešajte smesu do momenta kada primetite kako se količina prepolovila i da je masa gusta. Tada ubacite dva limuna koje ste prethodno oprali i isekli na kriške. Obavezno ih dodajte zajedno sa korama, jer su one prepune vitamina C.

Nastavite mešati varjačom sve dok smesa ne postigne gustinu meda. Posle toga, posudu sklonite sa vatre, a med od maslačka dok je još vruć prespite u čiste staklene tegle. Dobro ih zatvorite i sklonite na tamno i hladno mesto.

Ukoliko niste ljubitelj zaslađivača, nemojte odustajati od pravljenja ovog lekovitog proizvoda. Naime, može se napraviti i med od maslačka bez šećera. Recept modifikujte tako što ćete umesto njega ubaciti livadski med u istoj količini od 2 kilograma. Ukus možete poboljšati i ako uz limun isečete i jednu celu pomorandžu.

Jača i čuva zdravlje kostiju
Osim što je bogat kalcijumom koji je neophodan za pravilan rast i razvoj skeleta, on sadrži i brojne antioksidanse kao što su vitamin C i luteolin. Samim tim, možemo reći kako možete koristiti maslačak kao lek za kosti, posebno iz razloga što sprečava osteoporozu, jer ih jača i čini čvršćim.

Brine o vašoj jetri
Lekovite materije koje smo malopre spomenuli imaju i veoma korisno dejstvo po zdravlje jetre. Naime, ova biljka će je opskrbiti svim potrebnim količinama vitamina i minerala. Ako koristite maslačak kao lek za jetru, budite sigurni u to kako će vam pomoći u regeneraciji, očistiće je od toksina i omogućiti pravilan rad.Osim navedenog, ako korisitite čaj, sok ili med od maslačka, poboljšaćete lučenje žuči, što ima pozitivno dejstvo na digestivni trakt.

Deluje kao prirodan diuretik
Zaboravite na druge napitke i preparate za koje smatrate korisnim kod problema sa varenjem. Koristite maslačkov sok koji ima diuretičko dejstvo, jer podstiče pravilan rad bubrega, bešike i creva. Na taj način, izbacićete iz organizma višak vode i nagomilanih toksina.

Uz pomenuti lekoviti sok, koristite i med od maslačka kao prirodni zaslađivač, on će dodatno poboljšati varenje i ubrzati vaš metabolizam.

Štiti i regeneriše kožu
Maslačkov sok se pije ukoliko imate probleme sa bešikom, takođe može biti koristan i kao tonik. On je veoma efikasan pri uklanjanju bakterija, mikroba i nečistoća iz pora vaše kože. To znači kako sigurno trebate koristiti maslačak protiv akni, bubuljica i mitesera, jer on uspešno eliminiše ove dosadne i neprijatne pojave sa vaše kože.Zaboravićete i na crvenilo, iritacije i svrab koji su posledica brojnih kožnih oboljenja uz jednostavnu upotrebu ovog tonika svako veče pre spavanja.

Leči hepatitis A
Poremećaj jetre pri kojem se pojačano luči žuč predstavlja žuticu ili bolest prljavih ruku. Ona se najbolje prepoznaje tako što koža i beonjače očiju poprime žućkastu nijansu, a često se javlja kod dece usled nepravilne higijene. U tom slučaju, najbolje je koristiti čaj, sok i med od maslačka protiv žutice, a već smo spomenuli njegove prednosti za zdravlje jetre. Jednostavno koristite sirup od ove biljke svakog dana kako biste ojačali vaš organizam i eliminisali bolest.

Izvor: najzena.rs

Leave a Reply