Extra domaći liker od najzdravijeg voća na svijetu (RECEPT)

Extra domaći liker od najzdravijeg voća na svijetu (RECEPT)

Extra domaći liker od najzdravijeg voća na svijetu će vas raspametiti! (RECEPT)

Aronija se smatra jednom od najzdravijih vrsta voća na cijelom svijetu.

Ne tako davno sasvim nepoznata, a danas sveprisutna, aronija je ne samo izvor zdravlja već i vrlo ukusan bobičasti plod od koga se mogu napraviti najrazličitiji delikatesi.

Intenzivne ljubičaste boje i izgleda koji neodoljivo podseća na borovnice, bobice aronije stigle su nam sa severa Amerike i iz sibirskih zemalja. Obiluju sastojcima koji pomažu u borbi protiv infekcija, sprečavaju starenje ćelija, odličan su izvor vlakana i vitamina i nezamenjive su za poboljšanje krvne slike, pa su višestruko korisne za ljudski organizam.

Jeste li znali da je aronija i superbobica koja snižava krvni pritisak? Iako je pomalo gorkastog ukusa, svakako bismo je trebali što češće uključivati u ishranu, zbog mnošta njenih blagotvornih dejstava na naš organizam.

Bobice aronije mogu se jesti u svežem stanju, ali se i prerađuju i koriste u mnogim receptima, od sokova, pekmeza, pa sve do raznih likera.

Mi vam donosimo recept upravo za pravi domaći, mirisni liker od aronije.

Potrebni sastojci:

500 g bobica aronije
350 g šećera
1 l crnog vina
150 ml ruma
1 komad cimeta u kori
2 karanfilića
1 štapić vanile


Priprema:

  1. U šerpu stavite vino, šećer, aroniju i začine, štapić vanile prepolovite, nožem ostružite semenke, ubacite ih unutra, ubacite i štapić i stavite da se kuva. Kuvajte na laganoj vatri oko 15 minuta sve dok se šećer potpuno ne otopi.
  2. Skinite sa vatre i pustite da se tečnost malo ohladi, zatim dodajte rum i sve izmešajte.
  3. Izlijte u pripremljene sterilisane flaše (zajedno s bobicama i začinima), zatvorite i pustite da odstoji najmanje četiri nedelje. S vremena na vreme malo promućkajte sadržaj u flašama.
  4. Služite dobro ohlađeno.

Uživajte! Extra domaći liker

Izvor: Stil.kurir.rs / Zadovoljna.hr

Preuzeto sa: https://lijekizprirode.com/

Leave a Reply