Znate li da počinje istraživanje:Sprej na bazi kanabisa liječi tumor mozga?

Znate li da počinje istraživanje:Sprej na bazi kanabisa liječi tumor mozga?

Znate li da počinje istraživanje:Sprej na bazi kanabisa liječi tumor mozga?
Počinje istraživanje: Sprej na bazi kanabisa liječi tumor mozga?

Humanitarne organizacije za borbu protiv raka i Nacionalna zdravstvena služba (NHS) Velike Britanije, spremaju se da istraže da li sprej za usta na bazi kanabisa može da liječi tumore mozga i pomogne pacijentima da žive duže.

Ljekari će pacijentima širom Velike Britanije s tipom tumora mozga koji se naziva glioblastom dati lijek, poznat kao Sativeks, zajedno sa lijekom za hemoterapiju (temozolomidom), u kliničkom ispitivanju u pokušaju da ubiju ćelije raka, što će predstavljati prvu ovakvu studiju u svijetu, prenosi Gardijan.

Glioblastom je agresivan i teško izlječiv oblik tumora na mozgu koji se skoro uvijek vraća, uprkos tome što ljekari koriste hirurgiju, radioterapiju i hemoterapiju da se uhvate u koštac s ovim teškim oblikom tumora.

Pacijenti sa dijagnozom ovog tumora žive samo od 12 do 18 mjeseci, dok oni pacijenti kojima se ovaj tumor vraća, žive samo 10 mjeseci.

Kako se navodi, oko 2.200 ljudi u Engleskoj godišnje se dijagnostikuje ovo teško oboljenje, što ga čini najčešćim oblikom tumora mozga.

Lijek Sativeks se već daje pacijentima s multiplom sklerozom čije se stanje nije poboljšalo uprkos liječenju, kako bi se smanjila njihova spastičnost i predstavlja jedan od tri lijeka na bazi kanabisa koji se trenutno koristi u NHS-u.

“Mislimo da Sativeks može da ubije ćelije tumora glioblastoma i može biti posebno efikasan kada se daje s hemoterapijom temozolomidom, tako da može povećati efekte hemoterapije u zaustavljanju rasta ovih tumora i na taj način omogućiti pacijentima da žive duže”, rekla je profesorka kliničke onkologije Susan Šort, koja je glavna istraživačica studije.

“To je ono što želimo da provjerimo u ovoj studiji”, rekla je ona.

Humanitarna organizacija za tumore mozga zajedno sa specijalizovanim centrima za rak širom Velike Britanije, početkom sljedeće godine će uključiti u ovo istraživanje 232 pacijenta iz najmanje 15 bolnica.

Preuzeto sa:https://www.nezavisne.com/

Leave a Reply