Vekovna tradicija: Zašto se žito poslužuje na slavama i zadušnicama!

Vekovna tradicija: Zašto se žito poslužuje na slavama i zadušnicama!

Vekovna tradicija: Zašto se žito poslužuje na slavama i zadušnicama!


U našem narodu se na slavama i zadušnicama iznosi žito i taj običaj traje vekovima

Žito je nezaobilazno na slavama i Zadušnicama, iz potpuno istog razloga – kuva se u spomen na mrtve pretke.

Međutim, žalosno da je žito zapostavljeno u svakodnevnoj ishrani, iako je nutritivno veomabogata namirnica, izvor zdravlja naročito za žene. Bogat je B vitaminom i brojnim mineralima, naročito pogoduje lečenju reproduktivnih organa.

Ovako se pravilno slavi slava, prema tradiciji i običajima: Da ne navučete greh na kuću i ukućane!

Ali, greška koja se najčešće čini zbog manjka vremena jeste što se ono odmah kuva, a mora se ipak prethodno potopiti preko noći da odstoji. Razlog toga nije zbog pukog omekšavanja zrna, već što sve žitarice sadrže određenu supstancu koja se neutrališe potapanjem i stajanjem preko noći,. Ukoliko se žitarica ne potopi preko noći nego se konzumira sirova ili prokuvana – može imati negativno dejstvo na organizam, jer veže za sebe sve bitne sastojke i izbaci ih iz tela, umesto da se apsorbuju i nahrane ćelije!

Žito je zdravo i za disajne organe, naročito u vreme respiratornih infekcija, a obogaćeno medom, mlevenim orasima, kakaom i cimetom predstavlja pravu vitaminsko-mineralsku bombu koja dubinski okrepljuje ceo organizam.

Vekovna tradicija: Zašto se žito poslužuje na slavama i zadušnicama!

Žito se može konzumirati preko cele godine, jer je posna namirnica.

Otac Simeon Rukumijski kaže da žito u sebi nosi lik ljudski. Zaista, žito je jedna od namirnica koja simbolizuje čoveka i čini mu dobro u svakom pogledu, često se pominje i u Jevanđelju (Gospod sa učenicima trga klasje čak i u subotu i jede; zatim, žito koje ne padne ostaje jedno, a koje padne na zemlju – dvostruki rod donosi itd.)

Zaista, valja nam podsetiti se hrane koju su naši preci jeli i živeli zdravije i berićetnije.

Kuvajmo žito i u njihov spomen svaki put kad slavimo slavu koju nam ostaviše, jer su i oni položeni kao zrna u zemlju, „zrna“ koja čekaju svoje vaskrsenje.

Hoće li nas korona virus konačno naučiti šta je suština krsne slave?

Izvor: https://stil.kurir.rs/

Leave a Reply