Redovna doza grožđa aktivira ove gene: 10 razloga da ga jedete što više!

Redovna doza grožđa aktivira ove gene: 10 razloga da ga jedete što više!

Redovna doza grožđa aktivira ove gene: 10 razloga da ga jedete što više!

Sočne voćkice u kojima možete da uživate do mile volje

Jesen nam donosi grožđa u izobilju, a malo ko zna koliko je ono dobro za naše zdravlje!

Osim što je izuzetno ukusno, grožđe može da se pohvali i neverovatnim nutritivnim vrednostima.

  1. Podstiče mršavljenje

Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Džordžiji pokazalo je da resveratrol (prirodni fenol koji se nalazi u grožđu) pozitivno utiče na mršavljenje na dva načina – drastično smanjuje mogućnost ćelija da skladište masti i značajno podstiče razgradnju ćelija masti.

  1. Čuva zdravlje mozga i poboljšava pamćenje

Studije koje su sproveli naučnici u Švajcarskoj su pokazale da resveratrol ima veoma pozitivan uticaj na zdravlje mozga. Istraživanja su pokazala da ova hemikalija ima sposobnost da neutrališe slobodne radikale i plak u mozgu, čime se smanjuje rizik za nastanak Alchajmerove bolesti

Studija sprovedena u Britaniji je pokazala da resveratrol može povećati cirkulaciju krvi do mozga i do 200 procenata. Naučnici veruju da ova hemikalija može da poboljša naše mentalne sposobnosti.

  1. Vitamini i minerali za celo telo

Iako postoji više vrsta grožđa, koju god odabrali, osvežićete telo i podariti mu potrebne vitamine. Grožđe obiluje vitaminima A, B6, B i folnom kiselinom, a 100 grama grožđa zadovoljiće i 25 odsto preporučene dnevne količine vitamina C.

Osim toga, grožđe sadrži mangan i kalijum pa njegova konzumacija snižava pritisak, pomaže kod depresivnih stanja i jača imunitet.

  1. Grožđe čuva zdravlje

Najveću korist od protivupalnih i antioksidativnih svojstava grožđa ima kardiovaskularni sistem – polifenoli iz grožđa pomažu organizmu tako što smanjuju štetne naslage na krvnim sudovima i pomažu boljem radu srca. Grožđe ima nizak glikemijski indeks, a nedavna istraživanja upućuju na pozitivan efekat grožđa na regulaciju nivoa šećera u krvi.

Sto grama svežeg grožđa sadrži samo 69 kalorija, 0,72 grama proteina, 0,16 grama masti, 18,10 grama ugljenih hidrata, 0,9 grama dijetetskih vlakana i 15,48 grama voćnog šećera.

Brojne studije pokazale su da crno vino – kada se konzumira u umerenim količinama – povećava nivo HDL (“dobrog” holesterola), a smanjuje nivo LDL (“lošeg”) holesterola u krvi. Važno je napomenuti da seme i koža grožđa sadrže najbogatiju koncentraciju antioksidanasa.

  1. Štiti kožu od raka

Brojna istraživanja su pokazala pozitivan uticaj resveratola u borbi protiv raka. Takođe, ovaj sastojak kojim grožđe obiluje, štiti kožu od negativnih sunčevih zraka.

  1. Čuva telo od radijacije

Ovaj moćni sastojak ima i zaštitnu ulogu prilikom terapije zračenjem.

  1. Aktivira gen dugovečnosti

Jedno istraživanje je pokazalo da sastojci grožđa mogu aktivirati gen zaslužan za dugovečnost

  1. Pomaže kod dijabetesa

Moćni resveratol može smanjiti nivo šećera u krvi i do 10 procenata, pokazalo je istraživanje sprovedeno na Medicinskom koledžu “Albert Ajnštajn”.

  1. Smanjuje upalu

Sastojci koji se nalaze u grožđu imaju izuzetna antiupalna svojstva, pa je i zbog toga grožđe odličan prijatelj vašeg srca.

Resveratol pomaže ćelijama da se oslobode urične kiseline i drugih toksina, čime se eliminiše napetost i bol u mišićima.

  1. Pomaže oporavak mišića – Resveratol pomaže ćelijama da se oslobode urične kiseline i drugih toksina, čime se eliminiše napetost i bol u mišićima.

Redovna doza grožđa aktivira ove gene: 10 razloga da ga jedete što više!

Izvor: https://stil.kurir.rs/

Leave a Reply