Ovako se pravi domaći pekmez od šipaka prepun vitamina.

Ovako se pravi domaći pekmez od šipaka prepun vitamina.

Ovako se pravi domaći pekmez od šipaka prepun vitamina.


O pekmezu od šipaka malo je riječi hvale. Osim fantastičnog ukusa, njegova zdravstvena komponenta dovoljan je razlog da razmišljate kako ga napraviti.

Ljekovitost šipka (Rosa canina) ili divlje ruže u narodnoj medicini poznata je od davnina. Svrstan je među najdragocjenije biljke jer obiluje velikim količinama vitamina, minerala, organskih kiselina i drugih biološki aktivnih meterija.

Ljekovita svojstva su višeslojna, a koristan je i zbog ogromnih količina vitamina C, vitamina B, P, K, provitamina A, natrijuma, tanina, flavonoida, limunovu i jabučnu kiselinu, pektin, šećer i eterska ulja.

Pekmez od šipka
Sastojci:
8 kg očišćenog šipka
5 kg šećera
Pribor:
presa
cjediljka
gaza
rukavice
Dodaj u popis za kupnju

Priprema:
Šipak kupiti ili sakupiti u prirodi?
Šipak odstraniti crne kapice, čim malo predahnete, oprati i raširiti ga na prostirku da se suši, odnosno da “ugnjili” nekoliko dana.
Šipak sasuti u dubok lonac, naliti vodu i kuhati da dobro omekša. Propasirati kroz pasirku, trop sačuvati pa ga još jednom skuhati (paziti da ne zagori) i pasirati još jednom i pomagati se opet toplom vodom da se dobro ispere slast od šipka.
To je prva faza pasiranja, onda ponovo pasirate kroz cjediljku sav prikupljeni sok (ja sam dobila 14 litara. Sok još jednom pasirati kroz gazu, obavezno sa rukavicama, zbog iglica koje se nalaze unutar šipka i mogu jako neugodno povrijediti ruke.
Staviti na vatru da se kuha, a kad upolovi staviti šećer i kuhati dalje. Gustoću provjeravati stalno…. na tanjirić nasuti jednu kašiku pa ohladiti i tako dok ne budete zadovljni sa gustinom pekmeza. Stalno miješala da ne zagori jer to se ne smije desiti!
Vruć pekmez sipati u zagrijane tegle, poredati u toplu pećnicu i ostaviti preko noći da se uhvati korica.

Ujutro staviti poklopce.

Od 8 kg šipka, očišćenog od kapica dobije se 14 litara sokića na koji se stavi 5 kg šećera. Od toga se kuhanjem dobije 10.5 kg finog, gustog, domaćeg pekmeza.

Ovako se pravi domaći pekmez od šipaka prepun vitamina.

Preuzeto sa: https://www.nezavisne.com/

Leave a Reply