Oslobodite se zatvora: Korisni saveti koji će oporaviti vaš digestivni trakt!

Oslobodite se zatvora: Korisni saveti koji će oporaviti vaš digestivni trakt!

Oslobodite se zatvora: Korisni saveti koji će oporaviti vaš digestivni trakt!

Zatvor ili opstipacija može biti veoma ozbiljan problem, koji na duge staze ozbiljno utiče na zdravlje celog organizma.

Šta je opstipacija?

Opstipacija ili zatvor predstavlja poremećaj uobičajenog ritma pražnjenja creva. To znači da se creva kod određene osobe prazne dosta ređe nego što je to za tu osobu uobičajeno. Dugoročna opstipacija može dovesti do neprijatnosti, nadutosti, bolova u stomaku i drugih zdravstvenih problema. Što opstipacija duže traje, to ju je problematičnije rešiti. Takođe, zadržavanjem stolice – u organizmu se talože toksini i štetne materije koje imaju veoma negativan uticaj po zdravlje.

Koji su najčešći uzroci opstipacije?

Pored određenih zdravstvenih problema i uzimanja lekova koji mogu biti uzrok opstipacije, veoma često zatvor nastaje zbog unosa previše prerađene hrane i premalo tečnosti. Odsustvo fizičke aktivnosti, posebno u starijem dobu, takođe predstavlja značajan faktor za nastanak opstipacije. Nakon 65. godine života zatvor se može javljati i kao posledica degenerativnih promena koje pogađaju debelo crevo i usporavaju njegov rad. U nastavku teksta saznajte koji su to najefikasniji načini za rešavanje opstipacije.

Pet načina za rešavanje opstipacije:

  1. Povećan unos vlaknastih namirnica

Promena u ishrani je jedan od osnova rešavanja opstipacije. Unosom što više namirnica koje su bogate vlaknima kao što su voće, povrće i žitarice, pomažete pravilan rad vaših creva. Proizvodi bogati vlaknima u ishrani dovode do omekšavanja stolice, dok industrijski šećeri i belo brašno često mogu da pogoršaju situaciju. Često se kod opstipacije preporučuju sušene šljive, sok od šljiva i drugo sušeno voće.

  1. Povećan unos tečnosti

Možda ste već čuli da je preporučen unos tečnosti na dnevnom nivou oko 2 litre. To možda zvuči mnogo, ali ne mora sva tečnost biti čista voda – jedan deo možete uneti i kroz ceđene sokove i čajeve. Topli napici i čajevi poput zelenog čaja imaju blagotvorno dejstvo na rad creva u ljudskom organizmu. Možete stvoriti naviku da pijete dodatnu čašu vode ujutru odmah po buđenju i uveče pred spavanje, a možete i instalirati neku od popularnih aplikacija za telefon koje Vas redovno podsećaju da unosite dovoljno tečnosti.

Kad duša trpi, telo pati: Potisnute emocije se vremenom pretvaraju u ova teška oboljenja!

  1. Povećanje fizičke aktivnosti

Razlog zašto opstipaciju često srećemo kod slabo pokretnih i nepokretnih pacijenata jeste odsustvo fizičke aktivnosti i kretanja. Fizička aktivnost je takođe bitan element za rešavanje zatvora. Preporučljivo je upražnjavanje sporta tri puta nedeljno po barem sat vremena, ali ako Vam to deluje nedostižno, možete početi sa šetnjama od minimum pola sata dnevno. Joga i pilates mogu više odgovarati starijim osobama, a takođe dovode do ubrzanja metabolizma ukoliko se redovno upražnjavaju.

  1. Korigovanje loših navika

Oslobodite se! Određene životne navike poput konzumacije duvanskih proizvoda, neredovnih obroka, velike izloženosti stresu i nesanice takođe imaju veze sa opstipacijom. Neprospavana noć, nemogućnost postizanja kontinuiranog sna ili ukupnog noćnog sna od barem 7 sati utiče na smanjivanje crevne aktivnosti i samim tim otežava pražnjenje creva. Neredovni obroci su takođe bitan faktor jer više malih obroka u toku dana značajno ubrzava rad creva u odnosu na jedan ili dva velika obroka dnevno.

  1. Davanje klizme

Klistiranje ili davanje klizme je medicinsko-tehnička procedura u kojoj stručna medicinska sestra ubrizgava rastvor tečnosti i aktivnih sastojaka u debelo crevo pacijenta, stimulišući time rad creva, čišćenje i pražnjenje. Rastvor koji se koristi se određuje u skladu sa zdravstvenim problemima i stanjem pacijenta, kao i dužinom opstipacije. Davanje klizme veoma često u veoma kratkom roku rešava problem opstipacije i dovodi do velikog olakšanja za pacijenta. Veoma je bitno da klistiranje ne pokušavate sami, jer može doći do ozbiljnih problema i povreda.

Oslobodite se zatvora: Korisni saveti koji će vaš rešiti muka i oporaviti vaš digestivni trakt!

Izvor: https://stil.kurir.rs/

Leave a Reply