Najbolji izvor zdravlja! Evo koji plodovi jeseni su najbolji izvor zdravlja!

Najbolji izvor zdravlja! Evo koji plodovi jeseni su najbolji izvor zdravlja!

Najbolji izvor zdravlja! Evo koji plodovi jeseni su najbolji izvor zdravlja!
Osim boja prirode koje nas iznova opčine, ne smijemo zaboraviti i šarenilo kojim odišu zdravi plodovi jeseni. Jabuke, kruške, mandarine i kestenje prirodni su izvor tzv. fitohemikalija, koje u sebi sadrže biološki aktivne, nenutritive hemikalija pronađenih u biljkama.

ZdraviJa vam ovaj put donosi zdravstvene benefite nekoliko preukusnih plodova jeseni, koji bi obavezno trebalo da se nađu na vašoj trpezi.

Kivi
Izvor vitamina C, a samo jedan plod u sebi sadrži čak 120% preporučene dnevne količine ovog vitamina. Njegova energetska vrijednost je niska, pa se smatra savršenim dijetetskim proizvodom. Preporučuje se svima, a posebno osobama sa slabim imunim sistemom i visokim pritiskom.

Mandarina
Sadrži brojne sastojke koji naš organizam brane od bolesti, uključujući i vitamine C i A. Nije slučajno da mandarine sazrijevaju upravo u vrijeme prehlada i virusa, pa je preporučivo koristiti ih za prevenciju od gripa. I što je veoma važno – mandarine ne ugrožavaju vašu liniju.

Pročitajte koja su to još ljekovita svojstva citrusa.

Kesten
Kesten se od ostalih orašastih plodova razlikuje po nižem udjelu masti i većem udjelu skroba. Ujedno je i jedini orašasti plod koji sadrži vitamin C, a osim toga je i izvor vitamina B6, kao i kalijuma, te folne kiseline.

Jeste li znali da je kesten u stvari riznica vitamina i minerala?

Orasi
Sadrže veliku količinu masti, pa se zato smatraju pravim energetskim bombama. Važno je napomenuti da se radi o višestruko nezasićenim mastima, tj. onim koje su poželjne u ishrani svakog čovjeka.

Grožđe
Zaslužno za čitav niz pozitivnih uticaja na zdravlje čovjeka, pogotovo kada se radi o očuvanju kardiovaskularnog sistema. Važan mineral koji je sastavni dio grožđa je bor, a adekvatna količina bora je ključna za očuvanje zdravih kostiju.

Kukuruz
Nutritivno vrijedna namirnica koja ne opterećuje organizam dodatnim kalorijama, s obzirom na to da jedan klip sadrži od 80 do 100 kalorija. Bogat je ugljenim hidratima i siromašan mastima, pa predstavlja izvor brzo raspoložive energije. Osim toga, kukuruz u sebi sadrži i vitamine B1, B5, C, folnu kiselinu, fosfor, kalijum i magnezijum.

Šipak
Šipak je plod divlje ruže i sadrži 100 puta vitamina C od jabuke. Osim vitamina C sadrži i znatnu količinu vitamina B kompleksa i karotena, a od minerala sadrži dosta fosfora, kalijuma, kalcijuma i gvožđa, dok u semenkama ima vitamina E.

U narodnoj medicini se koristi za suzbijanje gripa, otklanjanje zatvora, ubrzavanje cirkulacije i lečenje anemije.

Jabuke
Sveži plodovi jabuka sadrže oko 83 odsto vode, a energetska vrednost im je 58 kalorija na 100 grama. Jabuka sadrži i organske kiseline, a od šećera glukozu, fruktozu i nešto saharoze, vitamine A, B i C. Smanjuje apsorpciju holesterola i masnoća u crevima i potrebu za grickanjem jer daje jak osećaj sitosti.

Jabuke su plodovi jeseni koji imaju veoma veliku dijetetsku vrednost. Daju se kod anemije, avitaminoze i kod problema s varenjem.

Kruške
To slatko voće brzo otklanja glad, a istovremeno daje snagu i potrebnu dnevnu energiju. U sebi sadrži sorbitol, koristan za jačanje zuba. Kruške su odličan izvor dijetetskih vlakana koja lekovito deluju najpre na probavni sistem, a zatim i na kardiovaskularni tako što snižavaju krvni pritisak i regulišu nivo holesterola u krvi.

Antioksidanti u kruškama čuvaju nas od delovanja slobodnih radikala i tako jačaju imunološki sistem. Kruška sadrži minerala bor koji ima sposobnost da zadrži kalcijum i tako smanji rizik od pojave osteoporoze.

Uživajte u blagodetima zdrave hrane koja nam pristiže u jesen, a koja će sigurno da vam razbudi maštu kada ju donesete u svoju kuhinju. Jer su ovo najzdraviji plodovi jeseni koje je ZdraviJa odabrala samo za vas.

Sutra za doručak napravite ukusnu i zdravu ovsenu kašu sa okusom pite od jabuke

Preuzeto sa:ZdraviJa

Leave a Reply