Evo kako ćete razlikovati štetne i korisne ugljikohidrate! Kako smršati?

Evo kako ćete razlikovati štetne i korisne ugljikohidrate! Kako smršati?

Evo kako ćete razlikovati štetne i korisne ugljikohidrate! Kako smršati?

Ugljene hidrate danas mnogi smatraju uzrokom viška kilograma i raznih bolesti. Istovremeno, nutricionisti podsećaju da su nezamenljiv izvor energije za telo. Ugljeni hidrati su zaista neophodni i važni u ishrani, ali nisu svi podjednako korisni.

Ugljeni hidrati u hrani obično se dele na jednostavne ili monosaharide („brze“) i složene ili polisaharide („spore“). Da bi izmerio stopu raspadanja hrane koja sadrži ugljene hidrate, profesor David Jenkins sa Univerziteta u Torontu predstavio je koncept glikemijskog indeksa (GI).

Kompleksni ugljeni hidrati sa niskim GI, koji se smatraju najkorisnijima, postepeno oslobađaju svoju energiju u telo, pružajući tako stabilan i dugoročan osećaj sitosti.

Jednostavni ugljeni hidrati (visok GI) brzo podižu šećer u krvi i oslobađaju velike količine insulina. Kao rezultat, energija se ne skladišti kao glikogen u jetri i mišićima, već se uglavnom pretvara u masne naslage.

Jasno je da je bolje konzumirati više hrane sa niskim glikemijskim indeksom. To vam omogućava ne samo da ostanete u odličnoj formi, već i smanjujete rizik od razvoja dijabetesa ili bolesti pankreasa.

PROIZVODI VISOKOG GLIKEMIJSKOG INDEKSA
GI čiste glukoze uzima se za osnovu i jednak je 100. Visok GI (više od 70), po pravilu, u brašnu, skrobnim i slatkim namirnicama. Nizak (manje od 50) u većini povrća i voća.

Međutim, postoje izuzeci. Hrana sa visokim GI nalazi se u nekim namirnicama koje čak i ljubitelji zdravog načina života smatraju korisnim i zdravim. Na primer, bundeva, musli sa orasima i suvim grožđem, šargarepa i lubenica.

GI mnogih namirnica može se u velikoj meri razlikovati u zavisnosti od toga kako se pripremaju. Na primer, GI krompira može da se kreće od 87 za kuvani mladi krompir do 111 za pomfrit. Kajsije u konzervi imaju GI 91, a sveže 35.

Pomfrit – 111
Pivo – 110
Urme – 103
Peršun – 97
Puter kroasani – 95
Prženi krompir – 95
Beli (lepljivi) pirinač – 85 rub.
Šargarepa (kuvana ili dinstana) – 85
Neslađene kokice – 85 rub.
Pire krompir – 83 rub.
Musli sa orasima i suvim grožđem – 80 rub.
Bundeva – 75
Lubenica – 75
Pirinčana kaša sa mlekom – 75
Proso – 71
Čokoladna pločica – 70
Krompir čips – 70
Beli šećer – 70
Griz – 70
GLIKEMIJSKO OPTEREĆENJE
Ispostavilo se da pamćenje liste hrane sa visokim GI nije sve. U novije vreme se koristi novi i informativniji način procene uticaja unosa ugljenih hidrata.

Glikemijsko opterećenje predstavlja procenat količine ugljenih hidrata iz hrane u krvotoku. Jedna tačka na skali glikemijskog opterećenja približno odgovara potrošnji jednog grama glukoze.

Štaviše, što je niži, niži je procenat apsorpcije čiste glukoze u telu i bolji rad digestivnog sistema.

Zanimljivo je da je lubenica visoko rangirana na listi hrane sa visokim glikemijskim indeksom i ima vrlo malo glikemijskog opterećenja. Ne sadrži puno ugljenih hidrata, a da biste povisili nivo šećera u krvi, moraćete da je pojedete puno.

Tabela glikemijskih indeksa je pred vašim očima. Izvucite zaključke i odaberite onu hranu čija upotreba neće dovesti do debljanja i neće naštetiti vašem zdravlju.

Evo kako ćete razlikovati štetne i korisne ugljikohidrate!Kako smršati?

Preuzeto sa:https://www.dnevni.rs/

Leave a Reply